Sernik wiedeński idealny!

czwartek, sierpnia 25, 2016

Sernik wiedeński idealny!

 Czasami, aby osiągnąć idealny rezultat potrzebujemy kilka, a nawet kilkanaście prób. Sernik wiedeński był dla mnie podobnym wyzwaniem. Próbowałem jego zrobić z 4 razy i ani jeden z nich nie wyszedł taki, jaki chciałem. Ale w końcu po długich, nieudanych próbach ułożyłem takie proporcje, że sernik wiedeński wyszedł idealny! Był bardzo puszysty, kremowy, z ładnie zrumienioną górą, a jego cudowny zapach roznosił się na cały dom! Przygotowanie takiego sernika wcale nie jest trudne, w dodatku potrzebujemy dosłownie kilka prostych składników.
 Przygotowanie sernika wiedeńskiego jest całkowitą odwrotnością innych serników pieczonych, bo tu masa sernikowa jest bardzo napowietrzona (dzięki ubitym białkom) i  pieczemy jego w dosyć dużej dla sernika temperaturze, dlatego właśnie otrzymujemy unikalny i całkiem inny sernik. :)
 Do przygotowania idealnego sernika wiedeńskiego należy użyć trzykrotnie zmielonego w maszynce twarogu, lub twarogu zmielonego na gładko w malakserze (twaróg z wiaderka nie nadaje się).

Sernik wiedeński idealny - przepis:


1 kg trzykrotnie zmielonego w maszynce twarogu
8 jaj
200 g masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru (1 szklanka)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
2 kopiaste łyżki mąki pszennej (40 g)
Szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek tak, aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Do białek dodajemy połowę cukru, szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, miękkie masło i ubijamy mikserem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy zmielony twaróg i miksujemy mikserem przez chwilkę, do połączenia się składników. Po tym do sera z żółtkami w trzy podejścia, łagodnie mieszając łyżką dodajemy białka. Po tym do masy serowej przesiewamy obie mąki i łagodnie mieszamy łyżką, jedynie do połączenia się składników, aby nie pozostawało surowej mąki. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 60-65 min. Podczas pieczenia sernik bardzo mocno urośnie, ale gdy wyłączymy piekarnik, opadnie i wróci do początkowej wysokości.
Po upieczeniu zostawiamy sernik wiedeński w piekarniku na co najmniej 30 min, ale najlepiej do całkowitego wystudzenia. 
Sernik będzie najlepiej smakować jeżeli po upieczeniu i wystudzeniu wstawimy go do lodówki na 5-6 godz, ale ten jest wyjątkiem i smakuje nie mniej dobrze bez chłodzenia w piekarniku. 
Sernik serwujemy oprószony cukrem pudrem.

Sernik wiedeński idealny!

Sernik wiedeński idealny!

Taki właśnie jest smak sernika! Smacznego!
Łukasz :)

Przepisy na inne serniki:

2 komentarze

  1. MMM... piękne zdjęcia, aż chciałoby się zjeść :) Sernik Wiedeński to mój ulubiony, klasyczny, sprawdza się doskonale na każdej uroczystości :) Ja mam swój sekretny składnik ;) do masy serowej zawsze dodaję odrobinę wanilii. Wiem, że to innowacja, ale ma wtedy zupełnie inny posmak. Oczywiście nie można przesadzić! Ostatnio zakochałam się też w sernikach z owocami, na wysokie temperatury, takie jak teraz, pasują idealnie :) Łukasz, jeśli chciałbyś fajny przepis na sernik, to ostatnio ten wyszedł mi całkiem niezły :) http://chiclifestyle.pl/przepis-brzoskwiniowy-sernik-malinami-melba/ ciepło pozdrawiam i wszystkiego najsmaczniejszego! Karolina

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny sernik, na pewno będę robił. Ja ostatnio dla relaksu oglądam śmieszne filmy na stronie
    http://humornia123.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Obserwatorzy