Sernik klasyczny pieczony

poniedziałek, sierpnia 08, 2016

Sernik klasyczny pieczony

Klasyczne potrawy zawsze są najlepsze! Dziś przedstawiam Wam przepis na sernik klasyczny pieczony, czyli taki, który najprawdopodobniej zawsze sobie wyobrażacie gdy usłyszycie słowo ,,Sernik".
Sernik klasyczny pieczony jest naprawdę idealny, przecież mówią, że w prostocie kryją się prawdziwe smaki i w tym wypadku to powiedzenie potwierdza się.  Gwarantuję Wam ,,Niebo w gębie"! Robi się go bardzo prędko i sprawnie. Jest puszysty, leciutki i tak jak powinien być sernik lekko zbity, ale w żadnym razie nie suchy. Dzięki spodu z herbatników pięknie się prezentuje, a w dodatku jest o wiele bogatszy w smaku. Bardzo gorąco polecam! :)


Sernik klasyczny pieczony - przepis:


Spód z herbatników:

250 g herbatników
100 g masła

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło i mielimy, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek. Po tym, powstałą kruszonką wykładamy dno, oraz boki tortownicy i pieczemy w piekarniku ok. 10 min. W między czasie robimy masę serową.

Masa serowa:

1 kg sera z kubełka lub trzykrotnie zmielonego twarogu
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml śmietanki kremówki 30-36%
6 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
2 łyżki mąki pszennej (40 g)

Masło w temperaturze pokojowej kręcimy z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Po tym do masła dodajemy ser, kremówkę i mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenie się składników (miksera nie używamy!). Dodajemy jaja i mieszamy trzepaczką tylko do połączenia się składników, bo jeżeli wymieszamy zbyt mocno, to sernik po upieczeniu pęknie i opadnie. Przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i  mieszamy trzepaczką do momentu, aż nie pozostanie surowej mąki. 
Tak powstałą masę wylewamy na upieczony spód sernikowy. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 60 min (podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek). Środek ciepłego sernika może wyglądać lekko niedopieczony, ale taki powinien być. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku na co najmniej 30 min, ale najlepiej do całkowitego wystudzenia. 
Sernik będzie najlepiej smakować jeżeli po upieczeniu i wystudzeniu wstawimy go do lodówki na 5-6 godz.
Serwujemy z dodatkiem sosu z czerwonej żurawiny.

Sernik klasyczny pieczony

Sernik klasyczny pieczony

Sernik klasyczny pieczony

Sernik klasyczny pieczony

Taki właśnie jest smak sernika! Smacznego!
Łukasz :)

Przepisy na inne serniki:

2 komentarze

  1. Czy sernik był czymś przykryty, że góra jest taka piękna-biała? Mi jeszcze nigdy taki niespieczony od góry nie wyszedł:(

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Obserwatorzy