Sernik z solonym karmelem

poniedziałek, czerwca 13, 2016

Sernik z solonym karmelem

Dziś proponuję bardzo pyszne połączenie klasycznego sernika na spodzie z herbatników z bardzo nietradycyjnym dodatkiem - solonym karmelem! Solony karmel, już dawno podbił serca Amerykanów, ale ostatnio zaczął być popularny także w Polsce. Połączenie takiego karmelu z sernikiem smakuje po prostu idealnie! Sernik wychodzi bardzo kremowy, pulchny i o lekko zbitej konsystencji, a solony karmel lekko się ciągnie na powierzchni sernika. Słowem mówiąc, te dwa składniki idealnie dopełniają jeden drugiego.
Jeżeli używacie sera z kubełka, to używajcie jakościowego i sprawdzonego, ale najlepiej radzę użyć prostego twarogu zmielonego w malakserze, lub trzykrotnie przepuszczonego przez maszynkę do mielenia.


Sernik z solonym karmelem - przepis:


Spód z herbatników:

200 g herbatników
75 g masła

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło i mielimy, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek. Po tym, powstałą kruszonką wykładamy dno tortownicy i pieczemy w piekarniku ok. 10 min. W między czasie robimy masę serową.

Masa serowa:

1 kg sera lub zmielonego twarogu
4 jaja
1/2 szklanki cukru
150 g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)

Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem na biały puszysty krem. Do masła dodajemy ser i mieszamy za pomocą trzepaczki (miksera już nie używamy). Dodajemy jaja i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników, nie mieszamy zbyt mocno, bo wtedy sernik po upieczeniu pęknie i opadnie. Po tym, przesiewamy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową wykładamy na upieczony spód herbatnikowy. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 60 min (podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek). Środek ciepłego sernika może wyglądać lekko niedopieczony, ale taki powinien być. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku na co najmniej 30 min, ale najlepiej do całkowitego wystudzenia. 
Sernik będzie najlepiej smakować jeżeli po upieczeniu i wystudzeniu wstawimy go do lodówki na 5-6 godz.

Sernik z solonym karmelem

Solony karmel:

Szklanka cukru (200 g)
100 g masła
150 ml śmietanki kremówki 30-36% (3/4 szklanki)
1 łyżeczka soli morskiej

Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier. Rondelek ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż cukier rozpuści się i nabierze bursztynowego koloru (podczas gotowanie nie mieszamy karmelu łyżką, a tylko lekko potrząsamy rondelkiem). Po tym dodajemy pokrojone w mniejsze kawałeczki masło i intensywnie mieszamy, aż masło rozpuści się. Dodajemy śmietankę i ponownie intensywnie mieszamy, aż wszystko połączy się. Pod koniec dodajemy sól, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Lekko ciepłym karmelem polewamy wierzch sernika i odstawiamy, aż wystygnie.

Sernik z solonym karmelem
Robiłem solony karmel w rondelku, a przelałem do tygielka tylko dla zdjęcia.
Sernik z solonym karmelem


Taki właśnie jest smak sernika! Smacznego!
Łukasz :)

Przepisy na inne serniki:

3 komentarze

  1. Piękne zdjęcia tych serników!
    Jakim aparatem robisz zdjęcia i z jakiego programu korzystasz, jeśli mogę spytać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Zdjęcia robię aparatem Canon 60D, a obrabiam w Lightroomie :)

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie. Dziś go upiekę!

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Obserwatorzy