Sernik czekoladowy

piątek, czerwca 10, 2016

Sernik czekoladowy

Witajcie na blogu Smak Sernika, jest to mój pierwszy wpis i mam nadzieje, że nie ostatni :D Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o mnie i o blogu, to zapraszam TU.
Sernik czekoladowy. to napewno jeden z moich ulubionych serników. Ma bardzo musową konsystencję i nie wymaga dużo wysiłku podczas zrobienia. Jest puszysty, ale jednocześnie w miarę zbity, co wskazuje dobrą jakość sernika. Radzę używać gorzkiej czekolady, bo wtedy sernik ma ciekawszy smak, ale jeżeli takiej nie lubicie, to równie dobry wyjdzie z mleczną czekoladą.
Jeżeli używacie sera z kubełka, to używajcie jakościowego i sprawdzonego, ale najlepiej radzę użyć prostego twarogu zmielonego w malakserze, lub trzykrotnie przepuszczonego przez maszynkę do mielenia.


Sernik czekoladowy - przepis:


1 kg sera lub zmielonego twarogu 
200 g gorzkiej czekolady (może być mleczka)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki brandy (można pominąć)
100 g masła
150 g cukru* (3/4 szklanki)
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)
1 łyżka mąki pszennej (15 g) 
szczypta soli

*jeżeli używacie mlecznej czekolady, to użyjcie tylko 75 g cukru

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę siekamy. W misie łączymy posiekaną czekoladę, pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, kawę rozpuszczalną, brandy i cukier. Wszystko topimy w kąpieli wodnej (misę ustawiamy nad mniejszym garnkiem z wrzącą wodą). Ostudzamy do temperatury pokojowej.
Do sera dodajemy po trochę na raz masę czekoladową. Mieszamy za pomocą trzepaczki (miksera nie używamy). Następnie dodajemy jajka i mieszamy do połączenia się składników starając się nie napowietrzyć masy serowej. Przesiewamy mąki, sól i ponownie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. 
Masę serową przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 60 min (podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek). Środek ciepłego sernika może wyglądać lekko niedopieczony, ale taki powinien być. Po upieczeniu zostawiamy sernik czekoladowy w piekarniku na co najmniej 30 min, ale najlepiej do całkowitego wystudzenia. 
Sernik będzie najlepiej smakować jeżeli po upieczeniu i wystudzeniu wstawimy go do lodówki na 5-6 godz.

Polewa czekoladowa:


100 g gorzkiej czekolady 
30 g masła
3 łyżki śmietanki

Czekoladę siekamy, a masło kroimy w mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misie i topimy w kąpieli wodnej, polewa będzie dość gęsta. Dekorujemy ją wierzch wystudzonego sernika.


Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy



Taki właśnie jest smak sernika! Smacznego!
Łukasz :)

Przepisy na inne serniki:

0 komentarze

Like us on Facebook

Obserwatorzy